Thursday, 23 April 2015

13.4.15 : MyBaby

Assalamualaikum...Alhamdulillah..stelah skian lame xupdate blog..arini bru semangat nk menaip..lame tak lame gak sampai berbulan dh xupdate blog ni..

Arini alhamdulillah cukup 12 hari ain berpantang..dh lame xupdate cite,tbe2 dh berpantang lak kan..tu la waktu prgnant ritu malas sangat nk menaip,lagi2 nak mengadap laptop selama2..memang idak ler..k la,continue cite ain as a mother ni..

13.4.15 adalah tarikh yang sangat2 bermakna bg ain n suami..kami d lahirkan seorg chaya mata yang comey..alhamdulillah ain selamat bersalin bby boy jam 6.25 pg..berat bby 2.2kg..

Tarikh yang sama gak ain sakit perut cm nk membuang dalam kul 1.40 pg..sakit berulang dlm 5 minit n pegi ke tandas 3 4 kali tp xmembuang pn..nk tdo pn dh xleh..kejt suami ckp skt pert,suami pn pe lg kalut la,die kate bg tau la mak ain..ain ckp ni skt pert nk membuang la..blagak kan,pdhal xde experience skt nk bslin cmne..pas2 skt lg,g tandas lg tgk2 ada darah..ckp ngn suami ada darah..suami trus siap2 untk prepare brg nk g hspitl..skt 2 berterusan lg,dlm stiap 5 minit skt..ble time xskt tu leh la jalan2 jap..dlam kul 2.30pg ain g hospital..dlam kul 3.00pg ain smpi hospital trus masuk labour room..msuk labour room trus tukar bju,n pasang msin heartbeat untk baby..dktr dtg lak cek bukaan dh 3cm..ble ain skt je,jntg bby pn lemah..dktr kte kalu bukaan awk lambat buka..ain kne g anta ke hospitl temerloh sbb dktr pakar xde..hati ain dh mula takut..sejam lepas tu,dh buka 4 cm..ain skt dh xtahan sgt dah..ckp ngn nurse lambt lg ke??sy xtahan skt sgt dah ni..nurse kte awk kene tahan,die surh ain pki yg oksigen tu,ain cuba la wat gak tp xleh..ain ckp xnak la pkai tu..situasi wktu tu cm bgduh jap ngn nurse n dktr..bukan pe kte tengah skt jd'y smua xkene..sori la nurse n dktr ye..sejam lbh lg nurse cek bukaan dh 5 cm..skt mkin kuat,rase nk teran sgt2 dh..xlame lepas tu ain rase xsmpi 10 mint,dktr dtg cek bukaan die kte leh teran dh..pe lg wk2 tu,cpt2 la trus teran..kebtulan nk teran,en.suami pn msuk..sempt la die tgk ain..4 5 kali gak push bru kuar mybaby..alhamdulillah..kuar je dgr die nangis rasa skt semua hlg..nurse lap2 bby trus die tnjk jntina die kt ain,die tnye bby pe?ain pn jwb bby laki..trus letk kat ats dada ain..bersyukr sgt smua cukup sifat n sht ank ain..wktu baby kt atas dada ain gak,dktr suh suami azankan..suami pn azankan..gembira wktu tu tuhan je la yg tahu..kebetulan bby kuar 6.25 pg..dh siap azan trus suami g solat subuh..
Ain still dlam bilik bslin lg..dh siap ptg uri n jht trus ain d tolak ke wad bese..duk wad bese dua ari gk tunggu kencing berak..bby dh kncing berak tp hari kdua patt'y leh blik..tp pg 2 dktr dtg cek kte ade masalah sket kat atas kepala baby..ati dah risau knape plak dgn ankku..petang tu dktr dtg cek kpala mybby,upe'y dktr kte umbun2 die besar sket..tp dktr kte xde pape..nanti die mkin kcik..dktr cek bdn lak pn smua,die kte sy rase ank awk ada kuning sket ni,kne amik sample darah..plak dah dlm ati ain,dh smgt nk blik xjd blik lak..dktr kte awk xleh blik lg,kne tggu keputusan darah kne tahan ke x..ptg tu gak,keptusan kuar..nurse kte ada kuning sket ank awk kne pindah wad..dudk bwh lampu..dh bpindah wad lak..ble dh duk bwh lampu 2 bby just pki pampers je xpki bju n suar..dh la dlm bilik tu sejuk sgt,sian mybby..tp nk wt cmne dh memg kne cm2,so ikt kn je la..stiap dua jam ain kne susukan bby..sampi la pg tu,dktr dtg cek lg,die kte nanti kte tgk keptusan,kalau dh trun kuning die blh blik..dlam kul 10 ain tnye nurse lambt lg ke nk tau keptusan,nurse tu kte tggu sejam dua lg darah dh ada kt makmal..so tggu la..wktu tu ain n bby d pindhkn dlm 1 bilik..skali ngn lampu tu,seng xyah ain ke hulu hlir nk susukan baby..dlm kul 12 lbh ain pegi bilik yg semalam untk mkan tghari,ain tggl kan jp ank bwh lampu biru tu..ain mkn bpe minit je,msuk blik bilik tu tgk lampu biru td dh xde..tggl bby je kt dlm court die..ain tnye nurse mane lampu tu,nurse kte dh xyah dk bwh lampu dh,ptg ni leh blik..wah!!!!gumbira rasa'y ati ni..dalm kul 3 lbh suami n my mom dtg amik..alhamdulillah sampi rini ari ke 12 nurse dtg cek kt umh dh xde kuning..cuma'y kne ruam lak kt muka..mybe cuaca skrg pans sgt..k la,ni je dlu ain crite..nanti ada mse kte update cte len lak..

Tuesday, 16 September 2014

#honeymoon---part 4---

ASSALAMUALAIKUM....

Hari terakhir di KK.....ktorg pegi makan kat restoran rasa kapitan.....ekceli ktorg yang memang ajak guide tu makan kat situ....tmpat die n makanan die not bad la....selesa, n sedap makanan die.....sesape yg teringin pegi KK nanti leh la try makan kat restoran rasa kapitan ni.....ktorg punye flight jam 7.25 pm....arini punye hari adalah hari bebas....mana tempat yg tak pegi lagi tu ktorg pegi la sekejap.....ktorg di bawa ke area pantai...sory lupa dah nama tmpat tu....tapi sgt2 nyaman tempat tu...org pun tak berapa ramai lagi waktu tu....lepas bape minit duk amik angin kat area pantai tu, ktorang pegi kat kedai coklat....tak pasti apa nama kedai tu....tak de pic kedai tu la sebb dorang memg tak bg tangkap gmbar....masuk2 jer kedai tu dorang smbut ktorg n suh rasa semua coklat....macam perasa coklat ada....coklat cili ade, coklat curry ade, macam2 la lagi.....tak ketinggalan ain mesti beli coklat tiramisu....so yummy....memang my feveret coklat....lepas beli2 semua tu, ktorg trus pegi airport KK....say bye to KK after few hour.....nak balik dah tmbah 1 bagasi penuh ngan ole2 je satu bag tu......ye la ntah ble lagi ain leh sampai ke KK....tapi memang seronok sesagt kat KK.....bnyak tempat yg menarik.....k...abis dah cerita kami di KK.....










wif luv,
-ain-

Monday, 18 August 2014

#wedding Khai & Ain 21314

ASSALAMUALAIKUM...

Pengantin lama baru nak share pic nikah....
layan.......huhuhu;)















wif luv,
-ain-

Friday, 15 August 2014

#honeymoon---part3---

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ketiga.....macam bese la bgn je ktorg siap2,breakfast, then, ktorg mulakan perjalanan ke Pulau Manukan....sape penh pegi pulau ni??angkat tgn sket;P.....kat sabah ni memang bnyk pulau yg cntik2.....tak kurang gak kat Pulau Manukan ni.....sgt2 teruja nk pegi jalan2 kat pulau tu.....dr jeti ke pulau tu amik masa dalm bape minit je naik speed boat....nmpak cm laju tapi bila naik tak la laju sgt...seronok naik tu....tambah lak tgk pemandangan laut sgt2 tenang, bersih lak tu.....air biru hijau gitu nmpak dasar laut, macam2 ikan ade.....jakon sekejap....huhuhu;)......smpai je kat pulau tu memg dah ramai org tp tak la crowded sgt, so selesa la kalau nk mandi manda kan....kat situ ade macm2 leh wat, tapi ktorg just teringin nk snorkling(btl ke aku eja ni)....leh nmpak ikan yg comey2 tu cm ikan dalam cite nemo tu..ikan nemo tu pun ade......first time tgk ikan cmtu....padahal tgk kat tepi2 tu jer...air die sgt2 jernih....lame gak la duk kat pulau tu....naik2 je perut lapa.....nk mkan kat situ tp takde pe yg berkenan...so ktorg bersiap2 lak untuk balik ke jeti n tggu giliran boat ktorg sampai.....sampai kat jeti je ktorg trus cri kedai makan....perut dah sgt2 lapa....leps makan smbung lagi perjalanan ke pasar philipine, tmpt jual ikan masin n macam2 la lgi(sori ye kalau salah nma tempat org sabah).....alang2 dah de kat situ borong la ikan terubok, ikan bilis, belacan pun beli gak...saje nk try belacan sabah kan.....amik tu amik ni upenye penuh gak 1 kotak....akak yg jual tu memg sediakan kotak then trus balut elok2....die kate seng nanti nk naik flight kan....pastu ktorg g jamilah jewellery....macm2 mutiara ade, yg murah yg mahal semua ade.....yg penting money ade leh la nk memborong kat situ...memang rmbang mata kat kedai tu....ain beli la gak sket2 ole2 untuk kuarga kat semenanjung....dah penuh tgn pastu bdn pun dah letih, tggu pe lagi balik hotel rehatkan diri....after maghrib ktorg siap2 nk pegi makan kat restoran kampung nelayan....meja ktorg dah siap booking n makanan pun dah siap...smbil makan sambil tgk org menari tarian kaum2 kat sabah.....makanan kat situ not bad la....cume kat sabah ni memg susah sket nk jumpe makanan yg pedas....lepas makan ktorg balik ke hotel tapi sebelum tu jalan2 dulu kat shopping area hotel tu....time tu tgk wyang lagi...en.husband smgt nk tgk cite lu, gua bro....so, pegi la beli tiket nk tgk cite tu kan....best gak cerita tu....kelakar......abih jer cite tu blik hotel time to sleep.....k....nantikan part last.....have fun.......




- speed boat ke Pulau Manukan-


- konon2 jer tu.....padahal bape saat jer macam nak lemas dah walaupun pakai benda alah tu....


- tgk jernih sgt air tu nmpk ikan dr atas -






- muka keletihan + kelaparan -











 wif luv
- ain -






Sunday, 22 June 2014

#Honeymoon---part 2---

ASSALAMUALAIKUM...

.......sambungan cerita part 1.....
hari kedua berjalan2 cari makan...bese la bgn pg breakfast dulu kat hotel...pastu mulakan perjalanan ke pasar(sori terlupa pasar pe nama tempat tu tapi dekat ngn jambatan gantung tamparuli)....ekceli pasar dorang lebih kurang la cm kat semenanjung...tapi yang sangat teruja bile duk kat atas jambatan tu bila tengok bawah jer punye bnyak ikan kelah...besar2 plak tu.....geram rase nak amik....orang kat situ takkan usik ikan tu walau tempat tu tmpat awam...dorang akan tgkap ikan tu 4 tahun skali je ibarat dorang akan adakan pesta...ye ke aku ni!!!!beria cerita....itu yg ain dapat info dr guider tu la...kalau tersalah cerita sori yer org sabah....rasa gayat gak la naik jambatan gantung tu tak bese naik kan...pastu turun terus ada pasar tu...tak tau nak beli pe beli tudung jer...itu pun sebb terlupa nak bawak sebb ktorang nak gi mandi-manda lak pastu....dalam bpe minit kat pasar tu, ktorang teruskan perjalanan ke poring hot spring kat ranau...kat sini leh la kalu nk mandi2, rendam kaki...nak masuk sini kene bayar...dah siap bayar masuk2 tengok org sesangat ramai kat situ....segan lak nk berendam satu badan, jadinya men rendam2 kaki jer la sekejap...dah alang2 pegi kan....dapat rendam kaki bape minit jadi la kan....kat situ pun tak lame gak kitorang pegi tempat rendam kaki lagi..tapi yang ni rendam kaki sambil ikan gigit kaki kite...ha!!!!!sangat2 geli tapi best...pecayalah.....seronok....kat sini masuk pun kene bayr gak n ade limit duk kat dalam tu...pastu dorang akan bg makanan ikan dalam plastik kecik..bile kite letak makanan kat tangan, pastu letak kat dalam air jer ikan gigit2 lak tangan kite....ain tak pasti ikan pe yg gigit2 tangan n kaki tu....tapi ikan kelah memang bnyak....besar2 lak tu...tak puas lagi men ngn ikan tu, masa dah abih dah....so, ktorang pun kuar n pegi ke sabah tea garden...sedang elok kat sabah tea garden time to lunch....setiap tmpat makan yg ktorang pegi dorang mesti akan hidangkan sup dulu...sup ni memang sedap...yg kat sabah tea ktorang dapat makan sup jagung....soooo!!!!yummy!!!!!!....sambil2 tengok permandangan kat sabah tea....haaaaa!!!!!tak lupa juga dah makan kat sabah tea, dah semestinya la dapat minum air teh sabah kan....teh die sngat2 pekat....pastu kurang gula....ain ok jer minum, tapi en.suami order ain lain lak, die kate pahit sangat....perut dah kenyang ngn makanan yg sangat2 sedap tu...pe lagi......teruskan perjalanan lagi....ktorang pegi tempat org jual2 souvenier yg murah2 tu....kat atas bukit gak tempat tu...lupa lagi pe nama tmpat tu....kat ats tu pun cuaca sangat2 sejuk....time to shopping....nk bg family sket2 jadilah..dah alang2 pegi dapat yg murah ni kan....so....grab....!!!!!!duk memilih itu ini....rupa2'nya lama gak duk kat situ...bese la kan bila dah membelek sana sini..tak sedar lak....bnyk gak la duit abih membeli kat situ....semua cntik2....kreatif2 org sbah ni....then ktorang pegi tempat tgk gunung kinabalu....sgt2 sejuk....kat atas tu....kat situ tak de wat pepun, just tengok pemandangan n tgkap2 gmbar....dah siap tgkap gmbar kitorang teruskan perjalanan ke rumah terbalik...kat rumah terbalik ni kite leh tangkap gmbar bahagian luar rumah jer...kat dalam di larang menangkap gmbar yep...staff2 kat rumah terbalik tu akan terangkan kat kite kononnya ade cerita kenapa rumah tu terbalik.....before masuk dlam rumah tu salah sorang kene ketuk gong dulu...kebetulan en.suami dekat ngn gong tu..maka die lah yg kene ketuk...dak ketuk tu baru la leh masuk tengak keadaan sekeliling rumah tu....ade red karpet kalu tak silap dalam rumah tu...kita hanya boleh jalan atas red carpet tu jer...ha!!!!!memang sangat2 teruja bila tengok keadaan dalam rumah tu yg semua yg ade memang terbalik....sape yg wat rumah ni memang org yg sangat kreatif....ekceli waktu kat rumah terbalik tu dah senja...so, dah snap sana sini tak sedar...hari dah gelap2....dah alang2 tu ktorang terus bercndle light dinner sekali...candle light dinner la sgt kan;p..huhuhu...ktorang bercandle light dinner kat mango garden restaurant.....makanan kat situ ain bg 5 bintang...sangat2 sedap..mana taknya chef yg masak ni bukan calang2 orang....sekeliling restaurant ni penuh dengan pokok bunga yg cantik2 n dekorasi luar dan dalam restoran ni pun sngat2 indah...sejuk n tenang jer makan malam tu....rasa la cm candle light dinner...tgh2 tu ade lilin.....tapi ktorang tertipu rupanya.....lilin tu lilin buatan je...tapi nmpak cam real....takde api pun sebenarnya.....sambil2 makan layn lagu2 slow dalm restoran tu memang sangat best...perut dah kenyang ngn badan pun dah letih....ktorang balik ke hotel...dah sampai hotel mandi2 jap rehat jap....en.suami ajak kuar lak jalan2 kat luar hotel tu....kat sebelah bngunan hotel tu kan ade shopping mall, dlam tu ade pggung wayang....before gi shopping mall tu ktorg pegi scret recipe dulu...tibe2 lak nk makan kek n banana boat....padahal perut dah kenyang la gak...tapi saje menggatal nk order kan....pastu dah duduk jer makan pun sket jer....ktorang pegi tgk wayang lak...abih tgk wayang cite pe ntah lupa la.....ain letih tgk wayang pun leh tertidur jap bgn jap...abih cerita balik hotel time to sleep...k....ni cerita hari kdua kat sabah....sambungan.........next time lak....































wif luv,
ain