Monday 9 September 2013

::kEk PeLaNgI::

Salam....
hai n selamat pagi korang....
ALHAMDULILLAH....dapat update story baru rini....
sory yer dah lame tak update blog ni...
tibe2 jer rase buzy sesgt pas raye ni...bnyk keje yg tertangguh bulan pose ritu kene siap kan...
hamik kaw!!!!padan muke;p......hahahahaha....
ok...hari ni kite nak share resepi sket...ade mase kerajinan tu datang buatlah kek tu...kemudian....jadi la gak walau tak secantik pelangi....
first time wat....semangat nak wat d sebabkan kek tu ada bnyk warna yg menarik....cntik sgt....korang tak teringin ke nak wat???kalau nak wat amik jer resepi kat bawah ni nanti...try la....kalau jadi bg sket kat ain...huhuhuuhu;)
kite cuci mate sket dengan pic yg tak seberapa ni.....trime lahhh.....kek pelangi ku......

- pandangan sisi -
(ha!!!!kan warna-warni....cntik tak??jgn gelak tau!!!klakar kan first time wat...tebal pun tak same..whatever la...practice make perfect yer dak???huhuhuuhuu;)
.....
- ni pandangan dr atas -
(ha lagi teruk..buh atas tudung periuk jer)....hikhikhhik!!!!

BAHAN-BAHAN Kek Pelangi:
- 3 cawan tepung gandum
- 3 sudu kecil baking powder
- secubit garam halus
- 1 buku butter
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 1/2 cawan susu cair
- 5 biji telur
- 2 sudu esen vanila
pewarna biru, merah, oren, hijau, ungu, kuning


Topping:
- 1 buku creamcheese
- 1 cawan gula ising
- 1/2 cawan butter

Cara-cara:
1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
2. Ayak tepung, baking powder dan garam.
3. Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
4. Masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu.
5. Masukkan esen dan pukul hingga sebati.
6. Masukkan bahan diayak tadi dengan susu cair dan pukul perlahan.
7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian.Kemudian, masukkan warna dan kacau sebati.
8. Masukkan satu bahagian dalam loyang yang dialas, bakar selama 15 minit dalam suhu 170c.
9. Ulang sehingga habis semua warna. 
untuk setiap layer, sapukan dengan creamcheese.
-untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.
-kalau setiap layer nk sapukan cream cheese (topping) pun leh gak...(lagi sedap klu cream cheese byk...nyumm!!!nyum!!!)

selesai sudah resepi kite arini....korang try la wat..sedap.....all de best u ollls.....
bye....pasni kite sambung lagi yer....

wif luv,
-ain-

No comments:

Post a Comment